Tijdens de zwangerschap

Waarom is zwangerschap een moeilijke periode voor de aders?

Tijdens de zwangerschap kunnen veneuze problemen ontstaan of verergeren. Dat komt vooral door de significante stijging van de hoeveelheid geslachtshormonen (oestrogenen en vooral progesteron). Dat heeft invloed op de sterkte en de elasticiteit van de aders. De aders zullen gemakkelijk verwijden. Naast die hormonale veranderingen zijn er nog andere factoren die veneuze insufficiƫntie tijdens de zwangerschap kunnen verergeren:

  • verhoogde druk in het bekken
  • verhoogd bloedvolume
  • leeftijd (hoe ouder de vrouw, des te hoger is het risico)
  • aantal vroegere zwangerschappen (het risico op veneuze insufficiĆ«ntie is tweemaal zo hoog bij een tweede zwangerschap)

Hoe kan u uw aders tijdens de zwangerschap beschermen?

Uw arts kan u helpen oplossingen te vinden om symptomen van de chronische veneuze ziekte zoals zware benen, pijn, spataders of oedeem tijdens de zwangerschap te verlichten. Spreek met uw arts over uw symptomen.

Tijdens de zwangerschap gelden dezelfde adviezen voor goede leefgewoontes:

  • de benen in hoogstand leggen om de zwelling te verminderen
  • probeer om niet te lang te blijven staan
  • vermijd warmtebronnen en zon op uw benen

Wanneer moet u een vaatspecialist raadplegen?

medecin

Uw gynaecoloog is uw belangrijkste contactpersoon tijdens en net na de zwangerschap. Hij/zij kan de symptomen van de chronische veneuze ziekte aanpakken en kan u steunkousen of flebotrope medicatie voorschrijven. In uitzonderlijke omstandigheden zal hij/zij het advies vragen van een vaatspecialist, om na te gaan of er problemen zijn met de diepe aders, zoals een trombose of flebitis.

Na de bevalling kan de gynaecoloog u naar een vaatspecialist verwijzen voor een preciezere diagnose van de kwaliteit van het veneuze stelsel via een test die duplexdopplerechografie heet. De specialist zal u geschikte oplossingen kunnen aanreiken om verdere problemen te voorkomen bij latere zwangerschappen.