Vraag & antwoord

Hoe herkent u chronisch veneus lijden?

Ik heb al een tijdje pijn in mijn benen en een zwaar en gezwollen gevoel. Heb ik een slechte veneuze bloedsomloop?

Uw symptomen doen inderdaad denken aan de chronische veneuze ziekte. U moet uw arts raadplegen. Er bestaan immers verschillende oplossingen.

Mijn benen zijn moe en doen pijn op het einde van de dag. Wat zou dat kunnen zijn? Wat kan ik eraan doen?

Dat zijn symptomen van de chronische veneuze ziekte met een slechte veneuze bloedsomloop. U kan voorkomen dat het probleem erger wordt door uw levensstijl aan te passen (zie rubriek “Goede gewoontes”). Ook moet u uw arts raadplegen. Er bestaan immers doeltreffende behandelingen die u kunt volgen om verergering tegen te gaan en complicaties te voorkomen.

Na een vliegreis zijn mijn benen vaak gezwollen en pijnlijk. Wat is dat?

Businesswoman Sleeping In Private Jet

Dat komt omdat de bloedstroom in de aders van uw benen vertraagt als u lang zit en u uw benen niet beweegt om de bloedtoevoer naar het hart te bevorderen. Het hangt er van af hoe intens uw pijn is, maar mogelijk hebt u de chronische veneuze ziekte. U moet uw arts raadplegen omdat er verschillende oplossingen bestaan (zie rubriek “Oplossingen”).

Op mijn werk moet ik lang staan. Op het einde van de dag zijn mijn benen vaak gezwollen en pijnlijk. Wat is dat?

Dat komt omdat de bloedstroom in de aders van uw benen vertraagt als u lang zit en u uw benen niet beweegt om de bloedtoevoer naar het hart te bevorderen. Dat kan wijzen op de chronische veneuze ziekte. U moet uw arts raadplegen omdat er verschillende oplossingen bestaan.

Wanneer en wie moet ik raadplegen?

Hebt u regelmatig minstens één van de volgende symptomen, vooral op het einde van de dag: zware benen, pijn in de benen, gezwollen gevoel, krampen ’s nachts, jeukend gevoel en rusteloze benen? Of hebt u symptomen van spataders en oedeem van het been? Dan moet u uw huisarts raadplegen. Uw huisarts zal een klinisch onderzoek doen en u zo nodig naar een specialist (fleboloog, vaatchirurg of vaatspecialist) verwijzen voor verder onderzoek.

Hoe kan mijn arts zien of ik lijd aan de chronische veneuze ziekte?

Uw arts zal vooral een klinisch onderzoek doen waarbij hij uw benen inspecteert en bevoelt. In sommige gevallen zal de arts via een niet-invasieve onderzoekstechniek (duplexdopplerechografie) nagaan hoe het gesteld is met de doorbloeding van uw beenaders en of er terugvloei is.

Hoe kan een aanpassing van de levensstijl symptomen van de chronische veneuze ziekte voorkomen?

Kan sporten het optreden van de chronische veneuze ziekte tegengaan?

marathon athlete running on street

Dat hangt ervan af. Sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en dansen zijn goed. De contracties van de beenspieren bevorderen immers de bloedstroom naar uw hart, dus de veneuze bloedsomloop. Sporten met een sterke impact daarentegen, zoals tennis, basketbal en voetbal, zijn niet aan te raden omdat ze de aders doen verwijden en de veneuze retour vertragen.

Kan de contraceptieve pil spataders veroorzaken?

Colorful contraceptive pills strips.

Een hormoontherapie heeft altijd negatieve invloed op de aders. Bij een voorgeschiedenis van flebitis is de contraceptieve pil dan ook gecontra-indiceerd. De invloed hangt echter af van de samenstelling van de pil. De pillen van de nieuwe generatie bevatten een lage dosering van progestagenen en/of oestrogenen. Die hebben weinig invloed op spataders, in tegenstelling tot pillen van de oudere generaties, die het risico op spataders kunnen verhogen. Vraag uw gynaecoloog welke pil het meest geschikt is voor u.

Zwangerschap is een risicofactor voor de chronische veneuze ziekte. Wat kan ik doen om dat risico te verkleinen?

Pregnant East Indian Woman

Een zwangerschap is niet zo problematisch. U kan verergering van het probleem voorkomen door uw levensstijl aan te passen (zie rubriek “Tips”). Als u symptomen of tekenen van de chronische veneuze ziekte vertoont, kan u doeltreffende behandelingen volgen om verergering tegen te gaan en complicaties te voorkomen, zelfs als u zwanger bent.

Verbetert slapen met de benen in lichte hoogstand de veneuze retour?

Ja, als u het voeteinde van het bed met 10-15 cm verhoogt, zal het veneuze bloed gemakkelijker terugstromen. Eén voorwaarde: u mag niet lijden aan hartfalen.

Kan vermageren mijn symptomen verlichten?

Overgewicht en zwaarlijvigheid verergeren veneuze insufficiëntie. Als u te veel weegt, zullen uw symptomen verbeteren door te vermageren.

Kan ik spataders bestrijden?

Het optreden van spataders is gedeeltelijk toe te schrijven aan genetische en omgevingsfactoren. Die laatste kunt u beïnvloeden met een gezonde levensstijl (zie rubriek “Goede gewoontes”). Zo verlaagt u het risico dat u spataders krijgt of dat ze erger worden. Verder bestaan er doeltreffende behandelingen (zoals steunkousen en geneesmiddelen die inwerken op de aders) die u kan toepassen zodra er tekenen van de chronische veneuze ziekte optreden, om verergering tegen te gaan en complicaties te voorkomen.

Hoe evolueert de chronische veneuze ziekte?

In het begin had ik alleen zware benen, maar nu heb ik ook pijn en een gezwollen gevoel in mijn benen. Gaat dat nog verergeren?

Het kan de chronische veneuze ziekte zijn. Dat is een ziekte die erger wordt en ernstige complicaties kan veroorzaken die moeilijk te genezen zijn, zoals spataders, oedeem of ulcera.

Mijn huisarts heeft chronische veneuze ziekte vastgesteld bij mij. Hoe zal dat evolueren zonder behandeling?

De chronische veneuze ziekte is een chronische aandoening die langzaamaan erger wordt en die veroorzaakt wordt door een ontstekingsproces dat de aderstructuur beschadigt (zie rubriek “Begrijpen”). Dat kan leiden tot complicaties zoals spataders, oedeem en ulcera. Daarom is het van het grootste belang dat u zich meteen laat behandelen.